Ethiek in lokaal beleid voor Gezondheid en kansengelijkheid

Samen met de gemeente Utrecht, afdeling Volksgezondheid, deden we onderzoek naar kansengelijkheid en gezondheidsverschillen. Het project, gefinancierd door ZonMW, was een vervolg op een eerder NWO onderzoek over Rechtvaardigheid, Gezondheid en Kwaliteit van Leven, geleid door Karien Stronks, AmsterdamUMC. Hiernaast vind je de policy brief over evident onrechtvaardig gezondheidsachterstanden uit dat eerdere project.

 

In Utrecht bespraken we dilemma's in het gezondheidsbeleid, in het bijzonder wanneer deze zich voordoen bij het streven naar gelijke kansen, een 'hot issue' tegenwoordig in lokaal overheidsbeleid. 

Een van de resultaten van ons onderzoek is een praktische gids die gezondheidsprofessionals in gemeentelijk beleid (en niet alleen in Utrecht!) kan helpen bij het bespreken en analyseren van ethische dilemma's in de praktijk. 

 

De Gids (hiernaast) heeft hoofdstukken over dilemma's rond kansengelijkheid, over intersectoraal beleid - bijvoorbeeld samenwerking tussen Gezondheid en Ruimtelijke Ordening, en over burgerparticipatie.

 

We zijn de gemeente Utrecht, maar ook PHAROS, RIVM en AmsterdamUMC erkentelijk voor hun bijdrage aan dit project, en ZonMW voor de financiële steun.

Marcel Verweij en Beatrijs Haverkamp

 

Hieronder ook enkele wetenschappelijke artikelen die voortkwamen uit dit project.